clone script

Пампорово

23 ° C


За района

 

Курортът Пампорово е разположен във вътрешността на Родопите, на 1650 метра надморска височина. Намира се на приблизително 220 км от София, 85 км южно от Пловдив и 15 км северно от Смолян. Основният туристически поток е през зимните месеци, защото курортът е предимно съоражен за зимни спортове като ски и сноуборд. Почти всички писти в курорта започват от връх Снежанка и тяхната надморска височина варира от 1926 до 1400 метра. Поради красивата си и приветлива природа, областта е посещаема от туристи и през лятото. 

 

Родопите са уникални сред останалите българските планини с това, че в тази планина от праисторически времена до днес живеят хора и при вашите пътувания ще видите живописни села с изключително красиви старинни къщи, древни изгърбени мостове, параклиси и джамии. Такива села са Широка лъка, Гела, Стойките. Село Широка Лъка е обявено за архитектурен и фолклорен резерват. Намира се на 23 км. северозападно от Смолян, на 16 км. и на 5 км. съответно от Пампорово и с.Стойките и на 22 км. югоизточно от Девин. Разположено е в долината на Широколъшка река в местността Широката Лъка, между Переликския дял на Родопите и рида Чернатица. Селото е получило името си от старобългарската дума “лъка” – извивка, кривина, лъкатушене. Широка лъка е известна със своите красиви, автентични родопски къщи разположени амфитеатрално от двете страни на реката. 

 

 

Близо до село Стойките се намират и пещерите Дяволското гърло, Ягодинската и Ухловица. Пещерата Ухловица е една от най-красивите в България. Ухловица е удивителна заради красивите коралити, с които са надиплени стените й. Красиви са и седемте пещерните езера и каскадите. През цялата година в пещерата температурата е постоянна – около 10-11 градуса. 

 

Освен пещерите в района може да посетите Чудните мостове, Перперикон, Каньона на водопадите, Момчиловата крепост, Кръстова гора и още куп природни и културни кътчета.